Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

luni, 4 ianuarie 2010

Romania nu e a baby-friendly place

Iata de ce:

1. Se fumeaza peste tot. Practic copilul este expus la fum de tigara din prima saptamana de viata, cand este dus la plimbare in parc/ pe strada, coborand pe scara blocului sau cu liftul. In toate aceste locuri, dar si in multe altele (in piata, la intrarile in malluri) este fum de tigara.

2. Mult, mult esapament si tot la nivelul carutului, mai aproape de nasucul copilului decat de al adultilor. Parca in alte tari nu este atat de greu mirosul de esapament.

3. Multe claxoane. La inceput, cand traversam strada cu carutul si nu prindeam verde decat pana la mijloc, ajungeam cu copilul plangand din cauza zgomotului.

4. Motoare galagioase. E o moda sa ai motocicleta sau masina cat mai galagioasa, iar vara, cand aveam mai mereu geamul deschis, se trezea copilul din somn. Cand suntem pe strada, e si mai asurzitor.

5. Gropi si alei care zdruncina carutul. Doar jumatate din parc e practicabil.

6. Inaccesibil cu carutul. E greu sa numesti un loc unde exista rampe pentru carut. A, ar fi unul, o bordura la piata, dar de obicei e blocata de masini parcate acolo. In rest, la croitorie (et 1) mergi cu bebe in brate, la radiografie (et 1), la fel, in magazine urci o treapta, doua sau lasi carutul afara.

7. Caini comunitari. Peste tot, mai ales in parc. Destul de scary pentru plimbare. Printre blocuri e de-a dreptul periculos, nu ne bagam. Odata, in parc, unul s-a urcat pe banca langa noi, exact cand alaptam.

8. Babe si mosi care ma opresc pe strada ca sa-mi spuna cum sa imbrac copilul. Uneori si mamici, culmea, de copii infofoliti. Pe perioada toamnei primeam cate 6-7 sfaturi pe zi. Acum, iarna au fugit la caldurica toti sfatuitorii, suntem singuri in parc. Noi si cainii, care vin sa ne miroasa.

9. Maini murdare pe copil cand nu esti pe faza. Peste tot, mai ales in magazine, oamenii il iau de mana pe bebe, dau sa-l mangaie pe cap, trebuie sa fiu mereu pe faza sa-l feresc.

10. Biserica. Ati vazut copii mici in biserica? Mai mult de 10-15 min? Eu tot caut una. Accesul cu carutul in biserica e interzis (stiti povestea, cineva da cu mopul). Asa ca daca vrei sa inchini copilul, lasi carutul (cu toate lucrurile bebelusului in el) in fata bisericii (printre cersetori, caini si alti curiosi) si intri. Slujba de duminica o ascultam de afara (cand nu e f frig sau f vant), mi-ar placea sa intram dar e greu cu copilul in brate in multime.

11. Obiceiul a vedea copilul dupa nastere, eventual ca sa bifezi datoria de a-i aduce ceva. Acum apreciez obiceiul american baby shower. Vin oamenii, te felicita inainte de nastere, eventual bifeaza cadoul, iar apoi te bucuri in liniste de noul membru al familiei, iar celor interesati le trimiti poze.

11. Pediatrii n-au auzit de regulile OMS si au recomandari total diferite de cele occidentale (tind sa cred ca aia din germania, uk, canada, us, australia nu gresesc toti cand fac recomandari asemanatoare).

12. Din aceeasi categorie, antibioticele si siropelele pline de e-uri sunt recomandate inca de la nastere, chiar si copiilor sanatosi (buricel, post-vaccin, etc)

13. Si tot din aceeasi categorie, controalele lunare sunt superficiale, privesc copilul, ii asculta inimioara, eventual daca e baietel il decaloteaza (alt obicei barbar romanesc), niste sfaturi si gata. In cazul fericit vizitele au loc la domiciliu, in celalalt caz, la dispensar printre copii bolnaviori.

14. Loc pentru alaptat la mall? Da, intr-o cabina de proba. Bine ca nu a trebuit schimbat scutecul.
15. Jucariile sunt mult mai scumpe, iar varietatea este mai mica decat in tarile civilizate Jucaria preferata a lui Filip costa 70 de lei, adica 17 euro, 23 us$, 25 cad. Oferta fiind limitata, am platit.

16. Majoritatea copiilor cresc la bloc si ies afara atat cat au timp parintii. Iarna parcul e gol, bietii copii stau inchisi in casa. Statul la aer si consumul de fructe proaspete cresc imunitatea. Viata la casa e, de obicei, in afara orasului, intre garduri inalte, departe de alti copii.

17. Parcuri de distractie sigure si decente pentru copii? Ioc. Utilajele sunt vechi (probabil cu avize luate la mica intelegere), pictate cu doamne dezbracate si cu personaje infricosatoare. Oare cum ii voi explica lui Filip peste 2 ani ce reprezinta acele desene?

18. Traversarea strazilor pe treceri de pietoni nesemaforizate e dificila. Fie treci in fuga cu copilul in brate sau impingand carutul, fie astepti pana trec toate masinile. Sunt putini soferi care opresc la treceri si e periculos pentru ca cei din spatele lor nu opresc, ceea ce duce la multe accidente.

19. Nasterile? Cel mai adesea nu sunt baby friendly. Ginecologii incurajeaza nasterile inainte de termen, inducerile si mai ales cezarienele, folosesc medicatie excesiva si de multe ori inutila (care ajunge si la bebe), il iau pe copil de langa mama imediat dupa nastere si uneori il pot tine in alt salon pana la externare, cu program de alaptat stabilit de spital, nu de noul nascut. Eu am avut norocul sa nasc intr-un spital unde mi l-au adus pe Filip la 4 ore jumatate dupa nastere si l-am putut alapta in functie de nevoile lui.


2 comentarii:

  1. Ah, ce te inteleg, ca doar deh, am trait, locuit, muncit vreo 7 ani prin Bucuresti. Si chiar ma gindeam cum va fii sa cresc un pitic/i in acest loc nu prea prietenos cu cei mici. Nici prin gind nu mi-ar fi trecut ca, de fapt, Cel de Sus avea alte planuri cu mine. Si iata-ma traind si crescindu-mi odorul in LA!!!! Nici nu stiu cum sa-I multumesc pentru sansa oferita.
    Ce de diferente de la cer la pamint:
    - aici, unde nu se fumeaza in nici un loc public;
    - aici unde sunt locuri speciale mama si copilul oriunde te duci;
    - aici, unde pina si cea mai modesta familie isi permite sa- i cumpere piticului un centru de activitati, bouncer, scaun de masina + masa fara a cheltui sute si sute de dolari;
    Si exemplele pot continua, evident. Ca sa nu mai vorbesc de spitale si sistemul sanitar, pediatrii etc.
    Oricum, te inteleg si sper din suflet ca intr-o buna zi sa devenim o tara mult mai civilizata, e pacat, caci Romania e un tinut de poveste.

    Pupici si toate cele bune,
    Clara- mamica lui Bryce Mihai

    RăspundețiȘtergere
  2. ar mai fi ceva..Ochii nenumarati, incruntati si murmurile dezaprobatoare cand copilul (oricui) se manifesta zgomotos.
    Matei al meu are acum doi anisori si o lunita. Era obosit, dupa o zi de joaca, dar nu se lasa dus spre casa nicicum; prefera jucariile din rafturile ticsite din mall, asa ca s-a opus zgomotos sa-l ducem spre casa. E copil! E atat de firesc si usor de inteles cum ar fi ca pe noi, adultii, un urias sa ne ia pe sus sa ne duca acasa pentru ca suntem obositi cand de fapt noi inca mai avem chef de joaca si zbenguiala...baita, cina si somnul mai pot astepta, nu?!
    Asa si Matei s-a opus! Mi-am atras imediat reprosuri murmurate, priviri sfidatoare, ironice. Sunt un om senin de felul meu, m-am aplecat lang Matei si-am rostit in soapta" mami, mai venim si maine la mall" matei intelege si merge spre casa, ii sterg lacrimile, dar simt inca in jur un glob urias de ganduri...Urasc cuvantul murmurat "EDUCATIE" si ma intreb de unde vine ce inseamna si cand a capatat acest cuvant puterea de-a fi impotriva copilului meu.
    Maria. (copiisimame.blogspot.com)

    RăspundețiȘtergere