Alimentele de provenienta animala

Ouale si fierul

"Pentru o foarte lunga perioada, galbenusul de ou a fost considerat o sursa importanta de fier, DAR - scrie Dr Spock - cercetarile recente au aratat ca:
- fierul din galbenus este absorbit in cantitate mica la nivelul instestinului bebelusilor

- galbenusul ar putea sa interfereze cu absorbtia fierului provenit din alte surse alimentare

- galbenusul contine o cantitate mare de colesterol, aceasta putand avea un rol in rigidizarea arterelor si aparitia infactului miocardic acut ulterior in viata

- galbenusul poate cauza alergii

De aceea, cel mai bine este ca galbenusul sa fie introdus cat mai tarziu in alimentatie si sa fie consumat cat mai rar. Surse sigure de fier

Lactatele si calciul

Multumita in parte publicitatii convingatoare, toata lumea "stie" ca laptele este o sursa importanta de calciu, INSA - scrie Dr Spock - in mai multe studii bine conduse nu s-a observat nici o legatura intre cantitatea de lapte consumata de copii si cantitatea de calciu depozitata in oase.
- proteinele din lapte si din carne contin anumiti aminoacizi care determina eliminarea unei cantitati crescute de calciu prin urina

- lactatele aduc grasimi saturate, colesterol, atibiotice, pesticide si hormoni, scrie Elena Pridie. "Ele sunt constituenti chimici care slabesc sistemul imunitar si echilibrul hormonal al organismului".
- lactetele pot da: intoleranta la lactoza, alergii, ast bronsic, tulburari digestive, infectii cronice ale urechii, eczeme, constipatie, migrene si ... osteoporoza

- statisticile arata ca in tarile in care se consuma multe lactate este foarte intalnita osteoporoza

- lactatele pot interfera cu absorbtia fierului si pot determina pirderi digestive de sange la copiii mici

- o parte a proteinelor din laptele de vaca seamana cu o proteina care se gaseste la nivelul pancreasului uman care are rol in productia de insulina. In cazul unor copii, o reactie alergica ar putea conduce la distrugerea capacitatii pancreasului de a produce insulina, iar rezultatul este aparitia diabetului.

-dietele bogate in lapte si produse lactate contin si mult sodiu sub forma de sare, care poate duce la pierderea calciului prin urina.

- lactoza, glucidul principal care se gaseste in lapte, poate da dureri abdominale, balonare, flatulenta si diaree copiilor mai mari. Explicatia este ca abilitatea de a digera lactoza dispare in cazul multor oameni in ultima perioada a copilariei. In natura animalele nu mai consuma lapte atunci cand cresc, iar acesta este probabil si tiparul normal pentru oameni

- pe langa toate acestea, laptele praf pentru bebelusi, care este tot lapte de provenienta animala, contine aluminiu, un metal foarte nociv pentru organismul uman

- consumul de lactate presupune acceptul nostru pentru mulgerea electrica dureroasa a vacutelor si furtul hranei destinate unui pui care asta ar trebui sa manance
Alimente sanatoase bogate in calciu Majoritatea legumelor cu frunze verzi si fasolea au o forma de calciu care este absorbita la fel de bine, daca nu mai bine, decat cea din lapte.

Calciul este mai bine absorbit de copiii care fac multa miscare.

Carnea si proteinele

Ne-a lasat Dumnezeu atat de multe surse de proteine, incat e pacat sa luam viata unor animale nevinovate doar pentru a ne umple pantecele. Dintre multele dezavantaje pe care le presupune consumul carnii de catre om, pe mine m-a impresionat ca s-a descoperit ca raman in organism resturi nedigerate inca 20 de ani dupa consum (studii facute pe persoane devenite vegetariene).

Preferintele alimentare sunt invatate devreme in timpul vietii. Copiii carora li se ofera in mod regulat si placut alimente sanatoase variate (legume, fructe, cereale integrale si leguminoase) invata sa manance astfel de alimente si chiar sa le prefere.

O parte din aceste informatii sunt preluate din Dr Spock, Ingrijirea sugarului si a copilului si Elena Pridie, Copilul Vegetarian.