Surse de nutrienti

Surse de fier: cereale, leguminoase, legume cu frunze verzi, sparanghel, praz, patrunjel, varza, cirese, fructe uscate, nuci, seminte, sfecla rosie, pastarnac, patrunjel, papaya, mei, orz, alac, ovaz, linte, magiun, castane

Surse de calciu: leguminoase, varza, brocoli, conopida, cartofi dulci, napi, gulii, cereale, susan, fructe uscate, smochine, ceapa verde, telina, mazare, morcov, pastarnac, patrunjel, papaya, magiun, dovleac, castane

Surse de proteine: soia, fasole, linte, naut, mazare, cereale, cartof dulce, castane, dovleac, lactate, oua, peste
Surse de grasimi (lipide): avocado, masline, nuci, alune, migdale, seminte, uleiuri vegetale.

Surse de glucide: cereale, leguminoase, fructe, legume cu amidon

Surse ale vitaminei B12 ("vitamina rosie"): sfecla rosie in otet de mere, alge si iarba de mare (spirulina), mierea, polenul si laptisorul de matca, ton, somon, oua, lactate
Prin conservare in otet de mere, sfecla rosie se imbogateste in vitamine prin procesul de fermentatie (vitaminele B6, B12). detalii
Vitamina B12 (cobalamina sau cianocobalamina) este o vitamina ce se gaseste in organismele animale si prin urmare si in animalicul nostru corp. In conditii de sanatate, corpul nostru isi produce singur vitamina B12 de care are nevoie, nu are nevoie s-o suplimenteze.


Vitamina D: in mod normal este produsa de organism prin expunere la soare. Alte surse sunt:
pestele gras (hering, sardina, ton, macrou, somon) si untura de peste (morun, ton, calcan), galbenus de ou, unt, lapte integral si lactate nedegresate.


Cantitatea de proteine necesara unui adult este de 0,8 per kg corp, ceea ce pentru un adult de 60kg inseamna aproximativ 50 gr de proteine zilnic.

Sugarul de 6 luni are nevoie de 3 ori mai multe per unitate corporala decat adultii, intre 6-12 luni de doua ori mai multe, iar dupa 1 an cam o data si jumatate mai mult decat adultii. Sugarul alimentat la san primeste proteine suficiente prin laptele de mama.