Ouale si fierul
"Pentru o foarte lunga perioada, galbenusul de ou a fost considerat o sursa importanta de fier, DAR - scrie Dr Spock - cercetarile recente au aratat ca
- fierul din galbenus este absorbit in cantitate mica la nivelul instestinului bebelusilor
- galbenusul ar putea sa interfereze cu absorbtia fierului provenit din alte surse alimentare
- galbenusul contine o cantitate mare de colesterol, aceasta putand avea un rol in rigidizarea arterelor si aparitia infactului miocardic acut ulterior in viata
- galbenusul poate cauza alergii
De aceea, cel mai bine este ca galbenusul sa fie introdus cat mai tarziu in alimentatie si sa fie consumat cat mai rar. Surse sigure de fier
Lactatele si calciul
Multumita in parte publicitaii convingatoare, toata lumea "stie" ca laptele este o sursa importanta de calciu, INSA - scrie Dr Spock - in mai multe studii bine conduse nu s-a observat nici o legatura intre cantitatea de lapte consumata de copii si cantitatea de calciu depozitata in oase.
Dezavantajele consumului de lactate pentru sanatate sunt aici.
Alimente sanatoase bogate in calciu Majoritatea legumelor cu frunze verzi si fasolea au o forma de calciu care este absorbita la fel de bine, daca nu mai bine, decat cea din lapte.
Calciul este mai bine absorbit de copiii care fac multa miscare.
In concluzie, cred ca lactatele ar trebui introduse in alimentatia bebelusului cat mai tarziu si in cantitati mici. Nu as insista ca Filip sa manance iaurtel, branzica, unt, dar nici nu i le-as interzice de tot pentru ca sunt gustoase si noi le mancam. Le-as baga in categoria alimentelor de granita, gustoase si foarte satioase, dar doar partial sanatoase.
Carnea si proteinele
Ne-a lasat Dumnezeu atat de multe surse de proteine, incat e pacat sa luam viata unor animale nevinovate doar pentru a ne umple pantecele. Dintre multele dezavantaje pe care le presupune consumul carnii de catre om, pe mine m-a impresionat ca s-a descoperit ca raman in organism resturi nedigerate inca 20 de ani dupa consum (studii facute pe persoane devenite vegetariene).
Preferintele alimentare sunt invatate devreme in timpul vietii. Copiii carora li se ofera in mod regulat si placut alimente sanatoase variate (legume, fructe, cereale integrale si leguminoase) invata sa manance astfel de alimente si chiar sa le prefere.
O parte din aceste informatii sunt preluate din Dr Spock, Ingrijirea sugarului si a copilului si Elena Pridie, Copilul Vegetarian.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu