miercuri, 30 iunie 2010
La hram
Slujba era in limba locala, cantarea semana pe alocuri cu cele cunoscute din bisericile romanesti, dar cu unele influente orientale. Crestinii se inchinau cu cruci mici in dreptul pieptului, femeile purtau naframe luate de la intrare in biserica, barbatii care intrau in altar se descaltau.
marți, 29 iunie 2010
luni, 28 iunie 2010
duminică, 27 iunie 2010
Vreme placuta la Doha
Dimineata sunt tot 30 de grade, dar soarele face sa se simta ceva mai cald.
La pranz sunt in jur de 37 de gr, ar putea fi vreme buna pentru plaja, daca am putea sta la umbra si am intra in apa.
Update: vremea a fost placuta pana la sfarsitul lui iunie, chiar 29 de gr dimineata si seara. Primele zile de iulie se arata la fel. Nu iesim totusi la pranz pentru ca nu avem zone cu umbra in compound, dar de la 4 e foate bine.
Picnic in parc
Era duminica asa ca aveam serial de urmarit. Am plecat cu pranzul la pachet in parc, unde merge netul mai bine. Sus in varful colinei am intins patura, laptopul si merindele: lipie, homos si salata de legume. A papat copilul la iarba verde tot ce i-a trecut prin manute. Am incheiat cu cafea (noi) si suc de portocale (el) si un meci de fotbal, ei, baietii. Pe la 5 a adormit copilul, pare-se ca si-a mutat somnul de pranz pe inserat.
sâmbătă, 26 iunie 2010
Toata admiratia pentru indieni
Am descoperit combinatii interesante de legume, dar ne-a dat gata painea indiana, un fel de lipie mai subtire, cu legume in ea. Am luat si la pachet, Filip ar manca-o la oricare din cele 3 mese si intre, eu la fel.
Ma uitam in jurul meu la oamenii de la mese, majoritatea indieni, oameni normali care mancau mancau mancare obisnuita, probabil ca la ei acasa. Multi erau barbati, singuri sau in gasca si mi-au starnit admiratia cand i-am vazut cu farfuriile de vegetale in fata. Fara halcile de animale, fara halbele de bere, nu erau cu nimic mai putin barbati decat barbatii obisnuiti din alte natii.
Imi amintesc ca am auzit povesti de la cunostinte vegetariene care au vizitat India ca acolo majoritatea localurilor sunt vegetariene, dar nu prea imi venea sa cred.
vineri, 25 iunie 2010
Al doilea dintisor
Filip pare sa nu stie de ei, doar ca nu ne lasa sa-i vedem, deci ceva banuieste el.
Sfanta Liturghie departe de casa
joi, 24 iunie 2010
cucu-baa
Filip se ascunde, eu zic cucu si cand apare zice el baa, adica bau.
27 iunie: eu incerc sa-l adorm, el coboara din pat, se ascunde dupa tablia patul si cand apare zice baa. Deci, ma surprinde.
miercuri, 23 iunie 2010
marți, 22 iunie 2010
Placinta fara zahar pentru copii
Pai are foi de grau si ovaz integral, iar inauntru dovleac indulcit cu curmale si stafide pasate. Inainte sa adoarma, Filip a gustat umplutura pregatita pentru placinta si i-a placut, iar dimineata a papat cu pofta doua bucati la micul dejun.
Vant de Doha
Ieri la 4 erau 40 de gr, dar nu se simteau, era vreme uscata. Ne-am jucat cu mingea noua de la tati, Filip a calarit putin tricicleta si gata, restul distractiei la apa.
Azi cand am iesit din casa am simtit parfum de iasomie. Vantul a inmiresmat toata vecinatatea. Erau 35 de gr la 7 seara si mi se parea racoare. Chiar imi era frig la piscina. M-am obisnuit cu caldura.
Se spune ca vantul asta e semn ca se schimba vremea, vine caldura si umiditatea de iulie-august.
23 iunie: vant, soare si 42 de gr la pranz. Dimineata era bine afara, ne-am jucat vreo 30 de min, iar dupa-amiaza am iesit in parc si in compound pentru vreo 4 ore.
24 iunie: vant, soare si 35 de gr dimineata la 7.30. Juma de ora matinala afara, nu puteam sa luam nici o jucarie ca o lua vantul. Dupa 4 iar afara.
Pe piciorusele lui
lipa, lipa, lipa, se aud talpitele lui pe gresie. Dau sa fug sa-l iau din pat si il gasesc pe hol, pe piciorusele lui, venea spre living unde stia ca ma gaseste. De obicei, cand se trezea scotea cate un sunet cat de mic si ma astepta in pat. Acum a coborat singurel si a venit la mine.
Tot astazi, dar dimineata, m-am trezit ca am auzit o mingiuta pe jos, la geam. Cand ma uit, Filip era in picioare, langa pat, se juca.
luni, 21 iunie 2010
Cei 4h ai emigrarii
Honeymoon - a fost prima saptamana in Bel Air. Ne bucuram de caldura, de piscina, de casa noua si mare, de peisajul nou si de relaxarea de dupa mutare.
Hate si Humour - cred ca le-am bifat in saptamanile 2 si 3, cand ne-am lovit de micile obstacole ale acomodarii (mutare in casa noua, lucrari in baie, lipsa net si cablu, etc), am vazut preturile mai mari, am gustat fructe si legume fara gust (ca apoi sa le descoperim ca nu-s toate asa), ne-am distrat pe diferite teme locale.
Home - la sfarsitul saptamanii 4 cred ca am inceput sa ne simtim acasa. Mai avem lucruri de stabilit, ceva mobila de cumparat, dar de acum avem o rutina a noastra.
De acum e mai usor
Acum, de cand merge si coboara singur din pat, totul a devenit mai usor. Filip este preocupat sa umble, sa exploreze casa, nu mai stam lipiti unul de altul toata ziua. Putem sa ne vedem fiecare de treaba lui, iar cand vrea sa vina la mine doar vine. Ma bucur ca pot sa fac suc si nu se mai sperie de storcator, pentru ca e ocupat cu radioul in living.
duminică, 20 iunie 2010
Duminica in Sheraton Park
Asadar, Sheraton Park este o zona verde cu iarba moale pe care e placut sa te plimbi descult, cu copaci si palmieri si este pe malul marii. Am gasit si doua palcuri de plaja, mici, dar suficient cat sa simtim nisipul si apa marii.
Am baut cafe
Filip s-a jucat cu tati in iarba, a alergat o coreanca in rochita loz,care se dadea inabordabila, eu am intrat putin pe net.
A fost o zi usor racoroasa, cam 30-33 de gr, usor innorat (aici si cand e innorat e soare), umiditate usor crescuta si o adiere de vant abia perceptibila, probabil briza.
sâmbătă, 19 iunie 2010
Primul pupic
vineri, 18 iunie 2010
In Souk Waqif
O tricicleta din vecini
Inceput de vocabular
Buum - masina (in Constanta, la 9 luni, zicea buum doar la camioane)
Hîî - pasarele
Sss - pisica
Mam-mam zice doar la suparare sau cand vrea laptic. Dar si eu il strig Filip de obicei urmat de nu, atunci cand vreau sa-l opresc sa atinga ceva. In rest, nume de alint.
Ta-ta-ta - spus cu bucurie cand il vede pe tati.
5 iulie: tzitzi
Stevie de Doha
Si porumb impanusat am gasit. Numai bun de fiert!
joi, 17 iunie 2010
Merge
Nu mai e nevoie sa stea langa mine sa rascoleasca dulapurile cat pregatesc masa sau sa-l plimb eu de manuta, pentru ca merge pe piciorusele lui oriunde are chef. Cand se dezechilibreaza, se asaza linistit in fundulet, pentru un moment si apoi se ridica iar.
Azi am stat linistita si mi-am insirat gandurile pe blog, iar Filip si-a vazut de plimbarile lui.
Ieri la piscina a vrut sa iasa din apa si, la fel, a pornit singurel pe gresia uda de langa apa, iar eu in spatele lui incercam sa ma tin pe picioare. Dar n-am alunecat nici unul.
miercuri, 16 iunie 2010
Arata cu degetelul
marți, 15 iunie 2010
Painea noastra cea de toate zilele
Si ma gandeam ... Cat de mult ii place lui Filip painea! Toata painea, si cea alba simpla romaneasca si cea integrala si lipia, paine sa fie! Si am auzit ca si altor copii le place la fel de mult.
Cred ca e normal. Painea e alimentul perfect si sfant. Painea se sfinteste duminica la biserica, painea se ofera la Sfanta Impartasanie, painea o ducem ca dar duminica la altar, painea o cerem in rugaciunea zilnica sau saptamanala sau la necaz, dupa caz.
Si in acelasi timp exista voci care umplu atmosfera de ziceri cum ca painea ingrasa. Cum, tocmai painea, adica bobul de grau sau de secara faramat, udat cu apa si crescut cu drojdie ingrasa? Poate pacatul prea indestularii, al umplerii pantecelor in exces ingrasa. Sau poate celelalte ce intra cu painea, animale, lapticul dat de vaca pentru vitel cu scopul de a-l creste si a-l ingrasa pe bietul pui cu 1-2 kg pe luna. Cat de destept sa fie omul ca sa scoata aceasta caracteristica a naturii din secretia vacii?
Lasand protestele la o parte, o mana de grau contine vitamine, fosfor, magneziu si calciu pentru o zi intreaga. E drept ca si aici si-a bagat omul mana si a modificat lucrurile, astfel incat a aparut faina rafinata, dar baza de plecare este tot graul, un aliment nutritiv si sanatos. Am dat peste un articol frumos despre beneficiile painii, din care am aflat ca unul dintre ele este chiar pierderea in greutate.
Cealalta cereala folosita la scara larga pentru plamadirea painii este secara, care contine vitaminele A, B, E, K, P si mineralele Mg, Ca si Fe.
Noi cand facem painea in casa, folosim faina de grau, secara, orz, ovaz si mei, seminte de in (cea mai bogata sursa de omega 3) si de susan (bogata sursa de calciu si de proteine), de florea soarelui si de dovleac si uleiuri presate la rece. Dar recunosc ca nu facem tot timpul paine de casa.
Nu am aratat cu degetul spre nimeni. Si eu mananc mai mult decat am nevoie si mie imi place gustul lactatelor, dar fac tot posibilul sa le reduc, si nici omletei nu as zice ""nu "decat in post. Sunt gusturi cu care m-am obisnuit de mica si se spune ca gusturile din copilarie vor fi preferate intreaga viata.
Prietenii lui Filip din Jelaiah
Calisti, o grecoaica de 1,2 an nascuta in Qatar care va avea un fratior in aprox 2 sapt
Maria, vecina de alaturi, are 2 anisori, Parintii ei sunt italieni.
Ocean, vecina din latura de vest. Are 8 lunite. Taticul e francez, mamica filipineza.
Agate, o frantuzoaica de vreo 3 anisori, cu un fratior de 3 lunite.
Artusse, un francez de vreo 4 ani, care va avea o surioara curand.
O fetita si un baietel coreeni, ea are vreo 4 ani, el vreo 6.
O araboaica mica si timida de 2 anisori. Cand o vede, Filip se urca pe carutul ei, iar ea se ascunde dupa copertina.
Constat ca nu stiu toate numele. Nici nu-i cunosc pe toti copiii mici de la piscina. Cu cei mari nu ne jucam inca, asa ca nu am facut cunostinta.
Majoritatea copiilor mici din compound merg la cresa australiana Star Fish si parintii spun ca le place foarte mult. Ne-au pus pe ganduri deja.
A! Era sa-l uit pe gradinarul indian, pe care Filip il place, iar simpatia e reciproca. Are si el un baietel acasa de aceeasi varsta, "same-same", cum zice el.
luni, 14 iunie 2010
Program de bebe expat
Avem un fel de program. Filip se trezeste la 7 si primul gand este sa ajunga la usa ca sa iasa afara. E vreme perfecta de iesit afara, dar eu as mai atipi un pic. In final, ne dam jos din pat si ne indreptam direct spre usa. Dam rotocoale prin fata casei, prin imprejurimi, salutam gradinarul, prietenul lui Filip si pana la urma ajungem si la piscina, care e mai racoroasa dimineata. Pana la 9 stam afara, fie la plimbare, fie in apa, cel mai bine combinate. Urmeaza mic dejun si somn. La pranz, in functie de vreme, mai dam cate o raita pe afara, ca nu putem sta departe de usa. In principiu, pana la 3 ar fi bine sa fim satui de somn si de mancare ca sa putem ramane afara. Pe la 4 vine tati (intarziatul) si iesim la piscina sau prin malluri. Inca n-am vazut plaja si parcurile, sunt in plan. Cina i-am tot oferit-o afara si consta de obicei din fructe sau biscuiti Organix. Somnul de seara s-a mutat mai tarziu, dupa 9, uneori 10. Somnul de zi e mai lung, de obicei in 2 reprize, dimineata si la pranz, alteori, ca azi, un singur somn de 3 ore intre dimineata si pranz.
Coboara singur din pat
De ceva vreme tot exersa, de azi ii iese bine. Ba chiar se impinge cu spatele spre margine inca de la jumatatea patului. Ba coboara si din canapea.
Asta dupa ce sambata dimineata, eu dormeam linistita si tati l-a gasit pe Filip singurel in living. A coborat silentios din pat, a iesit din dormitor si a luat-o in directia dorita: usa spre afara. Tati a venit cu el in brate la mine, care dormeam, sa ma intrebe daca eu l-am dus acolo, iar eu nu intelegeam gluma.
D-ale autodiversificarii
- sucuri cat mai sofisticate (de caise, prune, nectarine, portocale, mar, capsune, afine, zmeura si neaparat ananas) cu morcovi si telina. Dar tot cele simple de fructe ii plac mai mult.
- combinatii la borcan
- combinatii interesante si gusturi noi cu cereale sau cu biscuiti (adica smochine crude sau castane coapte cu banana, capsune si curmale - bucatele cu biscuiti sfaramati in mana)
Pranzul:
- diferite salate in lipie (vinete cu ulei si ceapa, de varza cu ardei, rosii, cartof si patrunjel, de ful, de homos, etc) - toate sunt foarte bune
- au inceput sa-i placa si cartofii normali
- paste si orez - bune in orice combinatie
- pastaile cu sos de linte raman in top
- urmate de ciupercute la tigaie
duminică, 13 iunie 2010
La 10 luni, zece cazaturi
Am plecat din Romania cu 7 sau 8 cazaturi acolo, aici a mai luat 2-3 trante, la ultima s-a inrosit in dreptul ohisorului stang. Parca tot acolo a avut si vanataie la a 5-a cazatura.
Acum, la penultima, el n-ar fi cazut, doar ca l-am scapat eu din brate cand am alucat pe gresie in living. Nu s-a lovit foarte tare, sper eu. Apoi, la vreo 2-3 ore a alunecat el pe gresie, in acelasi loc si s-a lovit la ochisor.
A doua zi nu se mai vedea semnul, a trecut.
vineri, 11 iunie 2010
Primul dintisor
16 iunie: dintisorul e la fel de mic, in schimb se vad altii in gingie, un incisiv lateral dreapta sus si parca si incisivii centrali mediani de jos.
Neplaceri nu am avut, doar bucurii. Desi dintisorul iesit abia se vede, pare ca musca sau roade fructele deja cu el.
Orajelul sta bine in dulap, cum a stat si infacolul.
luni, 7 iunie 2010
Viata in compound
- trec doua orientale acoperite din cap pana in picioare (dar cu fata libera), iar la 10 min dupa trece o europeanca in costum de baie din doua piese pe bicicleata
- pe la pranz trec niste frantuzoaice tunse scurt spre piscina. Eu credeam ca se trezesc tarziu,tati zice ca sunt profesoare si la 12 termina programul
- de la 3 incep sa curga masinile. Aici toata lumea termina jobul la 2.30, maxim 3, iar cei mai intarziati ajung la 3.30, hai 4.30 daca au de trecut pe la cateva magazine in drum.
- incerc sa-mi dau seama cati copii au vecinii de peste drum. (unii musulmani, altii indieni). De fiecare data cand termin numaratoarea, mai apar 2.
(De cand am venit in Doha am vazut un singur cuplu fara copii, cred ca erau localnici proaspat casatoriti. In rest, toata lumea are copii, cate 2, 3 sau 4. Oricum acel cuplu mi-a atras privirea in mall.)
- ziua vad europence imbracate de plaja trecand spre piscina. Noi ziua am iesit doar pe langa casa pana acum
- dupa amiaza (pe la 4), cand vine tati, iesim la balaceala si apoi la plimbare prin compound. E racoare seara, 28-30 de grade. Acum e 9 si baietii sunt inca afara
- e liniste, din cand in cand se aud rasete de copii, ziua pasarele cantand, seara pisici miorland si cam atat
- exista si un teren de tenis, de obicei gol, in seara asta am vazut niste copii luand lectii
- la gym chiar nu e nimeni. M-as duce eu, dar cu cine sa se joace Filip? Poate o sa incercam seara cand suntem toti 3
- imi place ca pot sa ies oricand afara, trebuie doar sa deschid usa la living, fara pregatiri, fara carut
- daca vrem sa iesim din compound, din oricare compound din oras, ne trebuie masina. Nu exista transport public, iar trotuarele sunt rare.
- sunt palmieri peste tot, dar nu tin umbra, mi-ar fi placut un tei.
Micul crestin
duminică, 6 iunie 2010
La 10 luni
Are un nou prieten, Goofy, un catel simpatic de plus la care rade si pe care il pupa.
Apasa butoanele destul de mici ale jucariei casa scoata sunete
Ridica orice pietricica, orice obiect mic cu scopul degustarii
Desprinde cu placere gargaritele de plastic de pe sandale
Vrea sa se joace cu laptopul, cu cartile noastre sau cu telefonul (in ordinea asta)
Doarme bine de doua ori pe zi (dimineata si la pranz)
Folosim putin spre deloc carutul, pentru ca prefera sa mearga de manuta
Face pa-pa si bye-bye - pronuntat neutru ba-ba - asociate cu acelasi gest cu manuta
Ii gasim greu incaltaminte (pre-walkers) pe masura lui.
Vegetariene, vegane sau de post
Se umplu 3 boluri: unul cu vegetalele preferate, unul cu sosul preferat si unul cu paste simple scurte, fierte si racite. Toate cele 3 bolurise varsa pe tava/ tigaie incinsa unsa sau nu cu ulei si se perpelesc acolo cateva minte.
2. Lipie umpluta
O lipie integrala sau alba se umple cu: 1 strat de pateu de soia verde/ linte/ alte boabe (cu usturoi, morcov, bulion, condimente), 2. salata (luamla caserola, mixuri de frunze si/sau legume) 3. rosii taiate cubulete 4. stropim cu lamaie si ulei bun.
3. Supa de porumb
(am mancat-o in oras) boabe de porumb, cubulete mici de morcov si cateva bobite de mazare. Probabil se fierb ceva legume in apa si se scot, in final iese usor dulce.
Pofta a revenit!
Pe scurt, pofta de mancare dispare din senin cate o saptamana si se intoarce la fel sau adusa de tati :)
Meniu autodiversificare
Cereale (mei + 7 bio) cu o baby-banana, 2 piersicute si o cireasa.
Paste de ovaz cu sos de rosii, soia verde, baby carrots, usturoi si bucati de rosii crude. O bucata de lipie integrala.
La cina pepene rosu si putin galben.
Luni, 7 iunie
Cereale (spelta + 7 bio) cu 1 baby-banana, 2 caise mici si putin ananas
Cus-cus cu legume fierte (cartof dulce alb, baby-carrots, dovlecel, telina). E o reteta simpla, pentru ca in apa in care au fiert legumele pun si cus-cus 1-2 min si iese rapid gustos.
Cina: cus-cus cu prune si ovaz la borcanel, apoi din alt borcanel mere, pere si zmeura, cateva boabe de strugure, cirese, ananas, juma' de capsuna.
Marti, 8 iunie
Cereale cu baby-banana si fructe de padure (zmeura, afine, mure)
Cus-cus si ciuperci (facute la tigaie cu apa, ulei si usturoi). Ceva legume fierte alaturi.
vineri, 4 iunie 2010
joi, 3 iunie 2010
Descoperiri culinare vegetariene
Acum fiind in tara noua, surprizele sunt mai mari.
Pentru cerealele de dimineata, dar si pentru inghetata sau tort:
Lapte de cocos (la cutie) (contine doar lapte de cocos si apa) (e delicios)
Lapte organic de soia cu carob
Acestea doua inlocuiesc laptele de banana (adica banana pasata cu apa, eventual miere) descoperit in postul Pastelui)
Soia prajita (si naut si alte boabe pline de proteine) - buna pt mami, buna si pt bebe. Poate facem niste bombonele.
Retete noi inca n-am testat.
Aseara am gasit un magazin cu produse bio - Mega Mart - unde am vazut fainuri de toate felurile, inclusiv de mei si ce am mai adus eu din Romania, tot felul de cereale organice pentru parinti (sau copii mai mari), grisine si pufuleti Organix fara zahar, fara sare, care ii plac mult lui Filip, germeni de grau, inlocuitor vegetal bio pt oua. N-am gasit inca (deci bine c-am adus!) magiun si carob.
La capitolul borcanele de legume pentru bebelusi am gasit Heinz si Organic Baby si Earth's Best, toate bio.
miercuri, 2 iunie 2010
Benzina mai ieftina ca braga
O braga se vinde zilele astea in Constanta cu 1,5 lei si are cam 150 ml, asta inseamna 15 lei litrul, deci 150 de lei 10 litri.
Acum nu stiu cat are rezervorul de Honda Civic, dar sigur are mai mult de 10 litri, deci benzina e mult mai ieftina decat braga.
Inceputul verii la Doha
30 de grade C pe inserat, la 6.
Se intuneca pe la 6.30, se lumineaza la 4, zice tati, n-am verificat, dar la 8 dimineata arde soarele ca in Romania la 11.
Iesim zilnic in jurul pranzului sau, mai exact, ne intoarcem de la piscina la ora aia si tre
Filip bea mai multa apa ca acasa, transpira des, afara sau in casa, uneori imediat dupa ce bea apa.
Uneori se inroseste la fata de la caldura, dar il stropesc cu apa si e vioi, dornic de joaca.
Pentru un copil care a stat in tricou la 17-18 grade si a dormit relaxat la -9 gr in urma cu doar 5 luni se comporta bine. Imi era teama ca va dura ceva adaptarea.
Stam afara cam o ora si jumatate dimineata spre pranz (10.30-12), inca vreo 2 ore dupa amiaza (3-5), apoi si seara o ora-doua.
Speram sa iesim la fel de mult si in iulie-august cand se spune ca e fierbinte aici.
Seara adie un vanticel cald, e foarte placut de stat afara sau de plimbare.
In colac ca in premergator
Stie sa se lase pe-o parte sa pluteasca sau sa ridice piciorusele si sa impinga apa ca sa se deplaseze sau sa se intoarca.
Se urca fara probleme pe cele doua trepte ale piscinei.
Mai ia si cate o gura de apa, incercam sa scapam de obiceiul asta.
marți, 1 iunie 2010
Autodiversificare la caldura
Dimineata ii ofer cereale cu fructe. Noutatea sunt cerealele Holle (mei, spelta, in curand ovaz), alternate cu Milupa 7 cereale bio. Fructele sunt cam aceleasi, puse in diverse combinatii (cirese, caise, nectarine, banane, capsune, prune, pepene galben, mango, papaya, avocado).
La pranz ceva mancare din legume cu leguminoase. Seara fructe.
Schimbarea vine de la Filip. Vrea mai putine solide si mai multe lichide. Am inceput sa-i dau suc zilnic, de obicei dupa masa de pranz, ca sa nu-i scada pofta de mancare a felului principal. Bea cu pofta orice fel de suc (natural fireste). A inceput sa-i placa si sucul de mere si nu se mai irita de la el.
Cred ca a venit momentul sa-i introduc supa. Voi incerca maine cu o supa groasa de linte (telina, pastarnac, ceapa, morcov, rosii si linte maro si portocalie, fierte toate si pasate, stropite cu lamaie si ulei cand se racesc). Nu stiu cum sa i-o dau, cu lingura sau cu canita (ca tot n-am de nici unele pentru copii)? Poate incerc sa-i dau sa bea dintr-un castron mic, pana luam canita de bebe.
Azi a papat paste cu sos de spanac si rosii si a baut un biberon plin cu suc de portocale si morcovi.
Ieri a mancat brocoli si sos de naut si linte, cu usturoi si altele si a baut suc de mar cu morcovi, iar seara a gustat din lipia si falafelul nostru.
Update 2 iunie: Mic dejun ioc, supa cu painica de casa si lipie cu spanac - f putin, max 7 inghitituri din tot, dar aproape 120 ml de suc de telina, morcov si mar nediluat. Trebuie sa facem schimbari in meniu, mai ales la micul dejun. Incercam sa trecem pe placinte cu spanac, mazare sau ciuperci cat de curand.
3 iunie: La micul dejun a papat placinta cu spanac (de la turcul din colt) si salata de vinete cu ulei si ceapa (facuta de tati), apoi vreo 80 ml de suc de pepene galben, papaya, prune, caise si capsune, apoi cateva cirese ca gustare. La pranz a papat legume organice Heintz la borcanel, iar seara din nou ca la micul dejun.
4 iunie (weekend): a mancat bine ca doar era cu tati: cereale spelta cu magiun si banana, pepene galben si rosu si un pic de painica.
Calare pe rechin
Am iesit ca de obicei la piscina.
(Ne-am obisnuit sa petrecem mult timp afara si aici, fara masina, nu prea avem unde sa mergem. E un parc in zona, dar in stil american, cu multa iarba si putina umbra. )
Am inceput cu colacul, de care s-a saturat repede. Apoi, purtat pe bratele mamei, a dat din manute cum faceau si ceilalti copii. Dupa care a pus ochii pe rechinul gonflabil al baieteilor mai mari (de 3 si 4 ani). L-a tras de bot, a ras la el si in final l-am urcat calare si el se tinea de manere. Am strabatut piscina in toate directiile, iar la coborare ... proteste. A trebuit sa o lua de la capat. Nu obosise nici rechinul, nici copilul. Dupa o ora si jumatate de balaceala cu Mr Shark, a dormit vreo 3 ore in casa.
Dupa amiaza am iesit toti 3 afara, ne-am intalnit cu vecinul Conner mai mic cu 2 sapt ca Filip si cu parintii lui, tatic englez, mamica olandeza. Bebe Conner e nascut in Qatar si merge la French nursery. Familie multiculturala de-a dreptul. Am stat de vorba ca vecinii in gradina, ceea ce in ro n-am mai vazut din copilarie. De la vecina olandeza am aflat ca se gasesc produse Organix la un magazin, Mega Mart.
Mirari si intrebari de bebelus
(Tot ncearca sa suga in piscina si incearca sa bage capul sub apa in acest scop)
De ce tzitzi e amara si miroase ciudat cand face mami dus?
(Incearca sa se autoserveasca oricand, asa ca zilele trecute a gustat gelul de dus)
Ce spun toti oamenii astia?
(Se uita mirat la toti strainii care ii vorbesc in engleza sau franceza)
Cum sa fac sa intru in raulet?
(Daca e apa, sa intram. Numai ca in rauletul din gradina nu mi se pare safe si nu-l las. Dar tot a reusit el sa bae piciorusele)
Cum sa cobor scarile astea?
(Daca e singur, adica netinut de manuta, vrea sa coboare de-a busilea cele 2 trepte de la bucatarie spre curtea din spate)
O chiuveta pentru Filip?
Mi se pare foarte utila descoperirea lui. Trebuie sa-l spal de 3 ori pe zi pe manute si pe fata dupa masa, era destul de greu sa fac treaba asta tinandu-l intr-o mana la chiuveta sau la cada, mai nou l-am mai pus cu totul in chiuveta mare din bucatarie, dar la chiuvetica de jos e cel mai usor. Punem si sapunelul lui acolo si gata, spalatul manutelor devine mult mai distractiv.