Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

vineri, 13 august 2010

Vremuri, calendare, sarbatori

Azi ne-au anuntat la biserica la care mergem (greaca ortodoxa) ca duminica incepe postul. Se tine pana pe 28 august, cand e sarbatoarea Sfintei Maria. Noi stiam ca mai avem doua zile si se termina postul si o sarbatorim pe Maica Domnului. Tot ordodocsi, si noi, si ei.

Biserica de aici este sub Patriarhia Ierusalimului, care este pe rit vechi, la fel ca pe Muntele Athos, ca fel ca ortodocsii din Rusia, din Ucraina, multi alti ortodocsi din Romania, dar si din tarile arabe.

Calendarul nou gregorian, folosit de biserica catolica, a fost introdus in ortodoxie in 1923, insa multi credinciosi au pastrat sarbatorile din cel vechi.

Biserici crestine ortodoxe pe rit vechi:
Biserica Antiohiei (Siria, Liban, Iran, Irak, Kuweit, partial Turcia, Brazilia, Mexic, Venezuela, Caraibe, Australia, Noua Zeelanda, SUA), Alexandriei (Egipt si Africa), Ierusalimului (Israel, Palestina, Iordania, Arabia Saudita, Tarile din Golful Arab), Rusiei, Ucrainei, Georgiei, Estoniei, Cipriota, Ceha si Slovaca, Japoniei, Mitropolia Basarabiei (Moldova, Letonia, Lituania), precum si cateva biserici din Grecia, Bulgaria, Romania, unele numite lipovene. Sursa: wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu