Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

miercuri, 11 august 2010

Despre post

Azi incepe postul musulmanilor si ma bucur ca voi avea ocazia sa vad cum se intampla in cazul lor, pentru ca am senzatia ca avem si noi cate ceva de invatat de aici.

Din ce am aflat pana acum, stiu ca in perioada ramadanului...

> nu ai voie sa mananci sau sa bei in public, pentru a nu-i ispiti pe cei postitori.
> restaurantele sunt inchise ziua, pentru ca ei mananca seara
> programul de lucru se scurteaza cu cate 3 ore (asa ca ne vom bucura de o luna intreaga cu tati acasa de la pranz)
> se incheie cu o sarbatoare numita Eid, cand este libera national pentru toata lumea timp de o saptamana!!! (Noi crestinii nici Pastele nu suntem liberi sa-l sarbatorim 3 zile cat tine).

Pe langa ca astfel de reguli fac postirea mai usoara, imi place felul in care este sustinut ramadanul. Nu imi vine in cap decat un termen din PR, dar imi place cum este comunicat postul. Este ceva normal, ceva ce face toata lumea si nu motiv de bascalie la stiri, ca la noi. Daca nu vrei sa postesti, mananci in casa, pe ascuns, ca un pacatos. La televizor vor aparea diferiti oameni care vor vorbi despre post si despre invataturi religioase. Oare cati crestini stiu sau aud despre importanta postului in oricare dintre tarile crestine? De 5 ori pe zi auzi chemarea la rugaciune oriunde ai fi (acasa, la birou, la mall) si ai toate conditiile sa te rogi. Daca nu vrei, macar iti amintesti ca exista Dumnezeu, ca ai putea sa-i multumesti sau sa-i ceri ajutorul, ca in orice situatie sau necaz ai fi, exista o scapare. (Cele 5 rugaciuni zilnice se aud tot timpul, nu doar in perioada ramadanului). Ma gandesc cat de benefic ar fi daca institutiile din Romania ar oferi astfel de facilitati angajatilor: sa se roage, sa interzica mancarea de dulce in post, sa interzica bascalia la adresa colegilor care postesc.

Au fost vremuri cand crestinii posteau si erau mult mai sanatosi si mult mai apropiati de Dumnezeu. Acum sunt putini cei care postesc, dar sunt multi care spun ca nu pot.

Un comentariu: