Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

miercuri, 20 aprilie 2011

Dintre procedeele folosite in general in Europa pentru infrumusetarea oualor de Pasti, in Romania s-a folosit si se foloseste cel mai adesea cel al colorarii simple, dar si cel al scrierii cu ceara.

In trecut culorile utilizate se obtineau din plante, fierbandu-se frunzele, florile, coaja sau tulpina acestora (coaja de ceapa rosie sau floarea de bujor – culoarea rosie; secara cruda de primavara, izma sau frunza de mesteacan – culoarea verde; coaja de mar sau flori galbene – culoarea galbena; frunza de nuc – culoarea cafenie). In a doua jumatate a secolului XIX au inceput sa fie folositi colorantii chimici.
ROSU
- suc de sfecla cruda;
- se fierb cantitati egale de coaja de crusin si frunze de soc intr-o cantitate tripla de apa timp de o ora, la sfarsit se adauga un pic de otet si se strecoara;
- coji de ceapa rosie se fierb cu multa apa. Dupa ce le-ai fiert le mai lasi 4-5 ore;
- afine, zmeura si sfecla rosie;
- coaja de mar paduret cu zeama de varza sau piatra acra;

GALBEN
- coji de portocale, lamai, de morcov, seminte de telina si chimion care dau culoarea galben pai;
- sofranul da galben intens;
- coji de ceapa, coji de nuca si musetel;

VERDE
- fiertura de urzici sau de spanac;
- pt. un verde intens tine urzicile 12 ore in apa apoi introdu ouale si fierbe-le;

ALBASTRU
- flori de viorele fara peduncul se fierb in apa timp de o ora;
- mure;
- strugure.


Am primit informatiile pe ym, nu cunosc autorul, dar cu siguranta nu-mi apartin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu