duminică, 17 iulie 2011

Dieta mediteraneana

Dieta mediteraneana este o poveste frumoasa de umplut paginile revistelor pentru femei. Salate cu ulei de masline, fructe, mese usoare, dietetice.
In Spania, pe malul mediteranei, se mananca "jamoncito, quessito y vinito", iar intre mese "mucho azucarado" (sunculita, picioare de porc atarnate in drum, branzica, un fel de cascaval dulce si vinut, gustarile cu mult zahar). Salatele abia daca se gasesc in meniurile teraselor, iar fructele si sucurile de fructe sunt o raritate (dar nici nu ar avea cine sa le cumpere).
Copii incep de mici cu lapte praf si biscuiti cu zahar, am vazut o multime de bebelusi si doar doua mamici alaptand, una dintre ele canadianca in vacanta :), biscuiti fara zahar doar intr-un magazin naturist, cerealele pentru bebelusi toate cu zahar.
Copiii nu mananca fructe in parc cum vezi in drumul taberei, in schimb sug cu pofta din chuche, niste jeleuri mari, colorate cu zahar lipit pe ele. Iar la petreceri, au torturi din aceste chuche. Cele cu blat si crema sunt depasite.
Pe malul mediteranei se mananca intre mese cate o gustare pe terasele panaderiilor (brutarii), o cocatura de patiserie cam de opt ori mai dulce decat orice prajitura romaneasca. Iar la plimbare, o inghetata cu mult, mult zahar si culori de revista.
Cel mai tare m-a impresionat iaurtul, care este in proportie de 99% "azucarado" (cu zahar), iar cele "cu fructe" contin doar arome de fructe. La prima vedere smantana nu exista, e doar o licoare calda cu multe E-uri, dar cautarea are succes in anumite supermarketuri mai mari.
Iar painea lor cea de toate zilele are intre 3 si 10 E-uri, cu sau fara zahar.
Elementul mediteranean din meniu este painea cu ulei de masline, pe care am adoptat-o si noi si pe care o papa cu pofta voinicul nostru in fiecare zi si ne-am bucurat de un exces de guacamole, avocado este ieftin si mereu copt in Spania.
Probabil ca povestea dietei mediteraneene a pornit din unele dintre celelalte tari cu plaje pe malul marii atat de populare, iar eu am asociat-o intamplator cu Spania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu