Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

miercuri, 28 noiembrie 2012

Prima scalda a bebelusului

Sau cum e baby shower traditional in Romania

Traditional, prima imbaiere a bebelusului o facea moasa sau nasa in a 3-a zi de viata a pruncului.
Studiile moderne ne confirma ca bebelusii nu au nevoie sa fie spalati dupa nastere, iar crema alba cu care se nasc pe ei este numai buna de lasat acolo.
Acum, cand bebelusii se nasc in maternitati si ajung acasa dupa 3-4 zile, prima baie se poate face si mai tarziu, in a 5-a sau a 6-a zi. Stim ca bebelusii nu sunt murdari si nu au nevoie sa fie curatati (cu exceptia zonei scutecului).

Prima scalda este o baie spirituala, nu una de curatire.
Pe vremuri se facea intr-o copaie noua din lemn de brad. Ar fi frumos sa se mai gaseasca si acum. Noi o vom face intr-o cadita ergonomica de plastic in care vom presara niste muguri verzi de brad pastrati la congelator de asta-vara. Inainte de introducerea pruncului in apa, se batea de cateva ori in copaie, pentru ca viitorul adult sa aiba glas frumos.

In apa de prima scalda vom adauga lapte si miere (sa fie alb la fatasi bun), ulei sfintit, petale de trandafir (sa fie frumos), frunze de busuioc verde (de la supermarket) (sa fie sanatos), o cruciulita de argint (sa fie curat la suflet si credincios), muguri de brad (sa fie puternic), grau (sa fie cinstit), canepa (sa aiba parte de ea), un bob de orez si putina apa rece (sa fie calit si vioi).

In ultimii ani, prima scalda s-a mutat dupa botez. Un documentar difuzat de curand pe TVR si un articol de pe crestin ortodox confirma faptul ca baia initiatica se facea in primele zile de viata ale pruncului. Mie mi se parea ca scad din importanta sfintei taine a botezului ca, dupa ce copilul este scufundat in apa sfintita, eu, ca nasa, sa-i fac si eu o baie spirituala. Cred ca dupa botez este mai benefic sa pastrezi din taina si sa amani urmatoarea imbaiere doua-trei zile.

marți, 27 noiembrie 2012

"Am un copil perfect, dar se poate si mai bine!"


(note de la conferinta tinuta de Diana Stanculeanu)

Perfectionismul este nociv pentru un copil.
Inseamna:
  • standard ridicat pt performanta
  • Toleranta scazuta la greseala
  • Nevoie puternica de admiratie
Pana la 10-12 ani creierul nu poate procesa greseala.
Cea mai buna metoda de a gestiona greseala este ignorarea.

Ce fac eu cu Filip este sa zicem ca Greseala este buna pt ca din ea invatam ceva.

Ce simt copiii cand nu reusesc: vinovatie, nesiguranta, coplesire, furie, frustrare.

Unde e bucuria de a avea un copil de top daca pt asta el are aceste emotii negative?

Perfectionismul aduce competitivitate excesiva si nefireasca.

(Adaug eu ca mai buna decat competitia este colaborarea.)

Ce au nevoie sa faca parintii: relaxarea in raport cu greseala.

ex: "Indiferent ce nota iei, eu stiu ca ai facut tot ce ai putut si oricum mergem la o pizza buna dupa."

Critica inseamna atentie la greseala  si neatentie la reusita.

(Critica si invinuirea sunt forme de violenta asupra copilului).

Domenii afectate de perfectionism:
  • Scoala
  • Timpul liber
  • Ordinea si curatenia
  • Scrisul si vorbitul
  • Aspectul fizicanatatea si igiena personala
Impunerea de a fi perfect in oricare din aceste domenii sau in toate odata este nesanatoasa.

Ce da perfectionismul: probleme severe emotionale, anxietate, teama de a vorbi in public, depresie, perceptii deformate ale aspectului fizic la adolescente, probleme de comportament alimentar.

Sa cer de la copil  un stop mai mult decat poate el insusi.

luni, 26 noiembrie 2012

Traditia nasterii la romance

Cand ne gandim la nastere, avem imaginea actritelor americane care zbiara intinse pe spate pe un pat de spital. Cum era nasterea inaintea maternitatilor si a filmelor americane?

Femeia romanca isi nastea pruncul acasa sau la camp, unde o apuca. Nu astepta cu valiza in hol si nu alerga din mall in mall pentru ultimele must-have-uri.

Nasterea se facea in genunchi ca-ntr-o rugaciune sau in picioare (pozitia verticala care ajuta fatul sa coboare) pe pamant, considerat sfant.
Nasterea in apa nu este traditionala si, dupa ce am trecut printr-una, nu pot zice ca ajuta foarte mult. Cred ca pozitia in genunchi este mult mai importanta!

„O legătură simbolică puternică există între femeia născătoare şi pământ. Viaţa înfloreşte pe pământ."(Catherine Pont-Humbert)

Nasterea era asistata de o moasa, care la intrarea in camera se inchina si se ruga pentru femeia in travaliu.

Uneori, femeile nasteau pe un brat de fân, peste care se aşternea o pătură, aşezat la capătul patului, ca să amintească de naşterea pruncului Iisus.

Travaliul se petrecea in miscare, in curte sau in iarba, cu sotul, cu familia sau cu femei ajutatoare,intr-un mediu firesc si confortabil comparativ cu paturile de spital si centurile de monitorizare. Bunica sotului meu a stat pe iarba cu bunicul de la 9 la 5.

Pe vremea cand nu exista o industrie  datatoare de rate femeilor stresate "femeia care nu ramanea gravida recurgea  la rugăciuni,  descântece, leacuri băbeşti, care să o ajute să rămână însărcinată. Ea ţinea toate posturile, dădea acatiste ori punea să i se citească rugăciuni la biserici şi mănăstiri. Sfânta Vineri era considerată protectoarea femeilor căsătorite, pe care le ajută la naştere, de aceea în dorinţa de a intra în graţiile ei, femeia care îşi dorea copii, ţinea sărbătoarea."

Am cules informatii de pe crestin ortodox si din povestile bunicii.

joi, 1 noiembrie 2012

Cel mai frumos dar

Cel mai frumos dar pentru un copil este un parinte bun!

Anul acesta am fost preocupata de carti si de cursuri de parenting, sa invat sa fiu mama buna pentru copilul meu proaspat crescut. Am cautat, am citit, am inteles mai mult si am facut progrese.

Cel mai bun curs de parenting cred este cel de educatie empatica si de comunicare non-violenta tinut de Monica Reu. Detalii pe site-ul non-violenta .

Cea mai utila carte de parenting citita anul acesta mi se pare "Cum intampinam copilul", de Speranta Farca.

Ce inseamna pentru un copil un parinte bun? Cred ca unul care se joaca mult. Si uite asa am achizitionat si Retete de jocuri (traducerea romaneasca a cartii Playful Parenting).