Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

sâmbătă, 31 iulie 2010

Birthday Party


















Prima petrecere a lui Filip

Sărbătorim 1 an în câteva ore, iar petrecerea s-a încheiat de puțin timp. Am organizat-o azi, de Lăsatul Secului, mâine începe postul așa că era mai bine acum. I-am pus hainuțe noi, mami i-a călcat prima camașă băiatului, tati a umflat baloane si la club cu noi!
Au venit 5 copii de 1-2 ani (o italianca, un englez, o grecoaica, o sirianca, un egiptean), 2 bebelusi si o fetita mai mare, parinti si un bunic. Si o șopârliță care a stat bine ascunsă :)
Am primit multe cadouri, jucarii frumoase de 1-3 ani, n-a apucat să desfacă decât două, mai are multe surprize și pentru maine.
Filip s-a bucurat cel mai mult de măsuțele cu mâncare pentru copii (grisine, biscuiți, bombonele de casă, fructe crude și uscate, roșii mititele și morcovei pentru bebei). De când a intrat in club și până spre sfârșitul petrecerii s-a autoservit și autodiversificat cu toate bunătățurile. Cand a venit tortul avea deja burtica plină, așa că abia l-a gustat.
I-am cântat cu toții happy birthday si împreună cu copiii mai mari am reușit să stingem lumânarea.

vineri, 30 iulie 2010

Tortul lui Filip

E gata tortul lui Filip, un tort pentru copii mici de 1 an, fara zahar, fara chimicale.
Blaturile
2,5 cani cu fulgi de ovaz, cam 1 cana lapte de soia, o mana de curmale, caise uscate si crude, coaja rasa de portocala, 2-3 lingurite de ulei. Toate amestecate si coapte la cuptor vreo 30 de min.
Crema
Lapte de soia si faina facute la foc si amestecate si ananas proaspat pasat.
Decorul
Biscuite organix si carob pentru smiley si caise uscate pe margine.

marți, 27 iulie 2010

Ce face un copil de un an la 10 seara?



a. Nani

b. Papa

c. Se joaca in parc cu o gramada de alti copii

Ora 3

Filip alearga prin casa si striga "tata, tata."
Se uita spre usa de la intrare, "tata".
E timpul sa vina tata!
Si sa ne intelegem, pranzul il luam cu tata la 4, nu la 3 cand ne trezim si nici inainte de somn pentru ca ne e somn!

luni, 26 iulie 2010

Vecinul

Avem un vecin saudit cu care ne intelegem de minune. De fiecare data cand ne intalnim discutam cate 5-10minute si incheiem in buna prietenie. Interesant e ca vecinul stie engleza cam cat stim noi araba, adica vreo 10 cuvinte din care uitam cate 7 in momentul conversatiei. Din ce am inteles noi pana acum, domnul are vreo 9 copii, din care unul pe drum, si vreo doua neveste. Si rade mereu de noi ca ne vede cu unul singur. Rade amabil si distrat in acelasi timp. Doar suntem ciudatii compoundului, pana si expatii europeni au macar 2-3 pe langa casa. In seara asta i-am dat invitatia la ziua lui Filip si suntem curiosi daca vine si cati copii aduce cu el. Noi stim ca are o fetita cam de un anisor.
E de precizat ca vecinul face bisniz, sta la vila si conduce un Lincoln, din care ne saluta mereu cu mana la inima.

31 iulie: Nu a venit la petrecere, dar a sunat la usa pe la 11.30 seara cu o jucarie haioasa cadou. Ne-a explicat ca nu a reusit sa ajunga, n-am inteles exact motivul. Apoi s-a intins la povesti cu tati cu google translate :)

duminică, 25 iulie 2010

In laguna

Ne-am intors din nou impresionati de laguna. Filip s-a jucat cu manutele in nisip, apoi am jucat toti 3 un mic fotbal pe plaja, ne-am plimbat prin gradini, ne-am dat in leagane, am stat pe o banca chiar pe malul marii si am ascultat susurul apei, ca de izvor.
Bateriile camerei erau descarcate, asa ca ne-am intors din nou fara poze.

sâmbătă, 24 iulie 2010

Zoo weekend

Weekendul acesta l-am petrecut la gradina zoologica. Am stat cate 2 ore in doua zile. Cu mersul nostru de pitic nu puteam sa vedem tot intr-o zi.
Impresia: ne plac animalele si pasarile blande (caprioare, elefant, ratuste, maimute mici) si nu ne simtim bine in preajma leilor, paunitelor, lupilor, etc.

vineri, 23 iulie 2010

Vara in Doha

O alta intrebare la care am tot cautat raspuns pe net inainte de a veni in Qatar era daca se poate iesi vara in aer liber. Am gasit tot felul de informatii despre distractii indoors, dar nimic despre outdoors.
Ziua este cald, peste 40 de grade, rareori ajunge la 50. Se poate iesi din casa, dar nu pentru plimbari lungi. Am putea sta afara la piscina, daca ar fi acoperita cu o umbrela mare, cum era in celalalt compound, dar cum este in plin soare, evitam.
Iesim dupa 4-5, cand se racoreste (32-36 gr). In jur de 7 apune soarele.
Uneori creste umezeala (1-2 zile pe saptamana), de cele mai multe ori este confortabil.
Temperatura nu scade sub 30 de grade seara sau noaptea.
Plimbarile de seara sunt placute, petrecem cate 4-6 ore afara, prin parcuri, pe faleza, pe plaja, in souq sau la zoo, pe insula sau in laguna. Daca n-am avea de cumparat cate ceva din magazine, poate am sta si mai mult la aer.
Ne-am propus sa alergam seara prin compound, doar ca n-am inceput inca. Tati ar putea sa joace tenis. Spre deosebire de terenurile de acasa de langa bloc, cel de aici e gratuit si liber aproape tot timpul.

miercuri, 21 iulie 2010

Lapte de migdale

O mana de migdale uitate in apa o zi/ o noapte
O lingura de seminte de susan (optionala)
O curmala (optionala si ea)
1 litru de apa
Zbarnait de blender 1-2 min si gata!
Dimineata il incalzesc si il torn peste cereale!
Reteta am gasit-o aici
Migdalele contin proteine, calciu, fier, zinc, vitamine, fibre, grasimi sanatoase din categoria omega 3 si omega 9 . Un pic mai bune decat laptele de vaca!

100 grame migdale = 240 mg calciu
100 ml lapte de vaca = 132 mg calciu
100 grame susan = 975 mg calciu
mai multe aici

marți, 20 iulie 2010

Un mic ajutor


Duce painea la bucatarie cu carutul de cumparaturi.
Ridica punga cu cartofi de 1,8 kg.

luni, 19 iulie 2010

Nasterea in Qatar

Cand s-a pus prima oara problema de a veni in Qatar in urma cu 2 ani, primul lucru la care m-am gandit a fost: "Cum o fi sa nasc intr-o tara araba?" Ma vedeam inconjurata de femei vorbind o limba necunoscuta si cu proceduri pe care nu le intelegeam.
Aseara am aflat ca nu este deloc asa. Mi-a povestit o mamica libaneza cum a nascut acum un an la Hamad, spitalul cel mai mare, mai aglomerat si mai ieftin din Doha. Doar ea si moasa, care se uita, asista, nu intervenea. Fara nici o procedura medicala, fara sarit pe abdomen, nastere simpla, naturala. De medic nu a avut nevoie, ar fi fost chemat daca ar fi avut o urgenta. Bebelusul a ramas cu mama lui inca din prima clipa, nu exista un salon de nou nascuti. Ceea ce ei i s-a parut neplacut era ca nasteau 13 femei in acelasi timp, dar in camere separate, nu in aceeasi sala ca la Giulesti, as spune eu. Personalul, majoritar expat, este dragut si vorbeste engleza.
Fara plan de nastere, fara chemat la inducere sau cezariana, fara avertizari infricosatoare ca sta ala micu' prea mult in burtica. Mult mai bine decat in Romania!

duminică, 18 iulie 2010

sâmbătă, 17 iulie 2010

Muzica fara nuditate


Unul din lucrurile care imi plac cel mai mult in Qatar este decenta, lipsa obscenitatilor care inunda televiziunile si ziarele romanesti de la stiri si pana la muzica. Am inregistrat un videoclip oarecare de pe un post muzical local. Sunt multe de acest gen, cu tatici fericiti care le fac diferite surprize copiilor, imagini la care te uiti de placere. Din punct de vedere aspirational, cred ca oriunde sunt mai multi oameni care se viseaza in postura de parinte bun decat de contemplator de chiloti.Un alt fapt de consemnat: siturile indecente sunt blocate aici. Printre ele ar fi si anuntul.ro sau port.ro. Internetul este pur si simplu safe pentru copii.

La plimbare in Perla



















In desert




La spatiul de joaca

Azi am fost pentru prima oara la un loc de joaca intr-un mall. Am avut ocazia sa vedem despachetate o multime de jucarii pentru varsta lui Filip si sa aflam care dintre ele il atrag. Concluzia: ii plac cele simple, mici, un hopa-mitica, o cescuta, o grebla, niste mingiute. Nu-l intereseaza mesele de activitati, triciclete, masinute in care sa se plimbe, balansoare, etc. Cel mai mult ii placeau copii, destul de putini vinerea, cu care avea un schimb pasnic de jucarii

Lapte de caju

O cana de caju crud, 2 litri de apa.
Am lasat caju la inmuit cateva ore si s-a umflat ca fasolea.
L-am scurs si l-am pus in blender cu apa din plin.
A iesit o bautura groasa, usor spumoasa, ca o smantana vegetala.
Am diluat-o cu apa si a iesit lapte de caju.
Caju este o sursa buna de calciu, fier, proteine, potasiu, zinc, vitamine si fibre, bun pentru inima si sistemul osos.

vineri, 16 iulie 2010

Pe plaja din Perla

La intrarea in Perla, insula artificiala din Doha.
Numele ne aminteste de plaja de la intrarea in Mamaia, tot la Perla se numeste.







Un localnic se imprieteneste cu Filip





joi, 15 iulie 2010

La 11 luni

Topaie si tropaie de bucurie
Se invarte
Inchide dispozitivul baby-safety de la cuptor cand uit eu
Cand ne trezim dimineata, imi da clama sa-mi prind parul

Se spala singurel pe cap. Cand e in cada, da cu manuta in apa si o duce in par.
Zice tata cu bucurie cu fiecare ocazie.
Danseaza imediat ce aude muzica
Aplauda cand ajungem acasa cu masina. A condus tata bine.
Ia rufele din cos si le duce in masina de spalat.
Bea apa si sucuri din sticle si bidonase, am terminat cu tetinele.
Se joaca linistit cu jucariile lui, iar cand privirile ni se intalnesc imi zambeste cu bucurie.
Ma impresioneaza cu linistea, pacea, bunatatea lui.
Ma pupa.

Doarme un singur somn de zi, de la 1, o ora, doua sau doar jumatate.
Seara ne plimbam pana tarziu asa ca ora de culcare s-a mutat sper 11-12, uneori 1. Dimineata ne trezim dupa 9.

6 dintisori

4 sus (incisivi centrali si laterali), 3 abia iesiti, 1 vizibil, dar inca mic (are deja o luna)
2 jos (incisivi centrali), 1 nou, 1 semet, maricel de 3 saptamani.

marți, 13 iulie 2010

Cu masinuta prin mall

Ultima descoperire la mall este masinuta. Am inchiriat-o pentru o ora, timp in care Filip a condus-o mai intai la volan, apoi a impins-o singurel. Sa nu ne plictisim.

luni, 12 iulie 2010

In asteptarea mesei

Pana e gata masa, jucariile preferate sunt usturoiul, ceapa si cartofii. Ba, usturoiul e bun de mancat asa gol.

sâmbătă, 10 iulie 2010

Noutati in autodiversificare

Gris (semolina) cu lapte de soia
Clatite facute dintr-un galbenus de ou, dilaut cu apa si amestecat cu faina de orz, mei si grau, undulcit cu 2 curmale maruntite, un strop de ulei si ceva o lingurita-doua de seminte de in farimitate. Se pun cu lingura in tava de cuptor unsa cu ulei si se coc la foc mic.
Paste kamut
Kamutul este stramosul graului dur, contine cam 30% mai multe proteine, cantitati mai mari de vitamine B si E, acizi grasi nesaturati, magneziu, zinc, seleniu, fibre, usor de digerat.
Cartofi prajiti la cuptor. Aceeasi forma, aceeasi savoare, dar mai sanatosi. Uneori a gustat si cartofi prajiti normali.
Pachetele de primavara (spring rolls) la cuptor, dar si prajite uneori.
Seminte de floarea soarelui si migdale prajite si maruntite.
Croissant cu unt, putin, de gust si de pofta.
Tofu organic
Pizza si paratha (paine indiana picanta) din cand in cand
Orez cu lapte (orez brun basmati, lapte de soia, curmale si stafide maruntite, carob si scortisoara)
Musli, fulgi de cereale normali, fulgi de porumb.

vineri, 9 iulie 2010

Inghetata de casa

Fara zahar, fara chimicale, fara lactate, fara oua, simpla, naturala, vegana si de post: inghetata de casa.
Am amestecat lapte de cocos cu lapte de soia, am adaugat mushed bananas si miere, am turnat lichidul in masina de facut inghetata et voila!
nb: proportiile sunt variabile si ochiometrice

Porridge si smoothie

Noutati la micul dejun!
De ceva timp nu-l mai atrageau cerealele pentru bebelusi amestecate cu fructe. Azi am facut pentru noi porridge si i-am dat sa guste. Foarte bun!
Reteta de pe cutie spune ca ar trebui sa amestecam fulgii de ovaz cu apa calda si sare pentru a obtine un mic dejun traditional englezesc. Noi ii amestecam cu lapte de soia si cu fructe mixate, smoothie.
Planuim sa-i mai oferim la micul dejun si gris cu lapte de soia. Doar ca este fiertura si cred ca e preferabila varianta cruda, raw.
Smoothie, adica mix de fructe pasate, ii ofeream de mai bine de o luna ca alternativa la cereale. In curand il vom putea imbogati cu migdale sau seminte pisate. Am descoperit ca smoothie se bea in America de aproape 100 de ani, deci i-am putea spune o reteta traditionala americana.

16 iulie: am descoperit smoothie din lugume crude, e delicios.

joi, 8 iulie 2010

Autodiversificare sau increderea in copil

In primavara, cand au aparut papadiile in parc, Filip incerca mereu sa le guste, iar eu ca o mama grijilie si neinformata ce eram i le scoteam din gurita, pentru ca "nu erau de mancat". Acum, dupa ce am pus mana si am mai citit, am aflat ca erau de mancat, ba sunt foarte apreciate, recomandate, nutritive. Sursa aici.

Si ma gandeam, inca de atunci, daca am avut incredere sa-l autodiversific, adica sa-l las pe el sa aleaga ce mananca si cum si sa nu-i var eu hrana in gura, sa accept ca sunt zile sau mese pe care nu le mananca, de ce nu am incredere sa-l las si afara sa guste ce vrea? Ca doar nu a incercat sa guste nici catelul, nici pisica. Doar iarba si papadia.

Al cincilea ou

Era un galbenus organic de la o gaina libera! L-a hapait cu pofta!
Ultimele dati cand i-am oferit oua, nu l-am impresionat, asa ca le-am facut uitate o perioada. Azi mai ca m-a certat cand s-a terminat galbenusul.

miercuri, 7 iulie 2010

Dintisorii

Toti dintisorii sunt pe pozitii, gata sa iasa, dar doar doi au scos capetele la papica. S-au asezat frumos sub gingiuta si asteapta petrecerea de un an cand va fi rost de rontaiala. Doar vom avea liber la nuci si seminte de tot felul!

luni, 5 iulie 2010

Gem si dulceata fara zahar pentru copii

Anul trecut am incercat gemurile cu zahar putin, adica max 10 linguri la un kg de fructe si au iesit delicioase.
Anul asta incerc gemuri fara zahar sau cu zahar si mai putin, maxim 10 pliculete de brun la aprox. 1 kg de fructe.
Am luat fructele cele mai dulci din supermarket, le-am scos samburii si le-am amestecat cu indulcitori naturali: stafide, curmale (tocate sau intregi), suc de ananas. E prima oara cand fac, sper sa tina.
Proportia ideala pare a fi de 70% fructe proaspete, max 30% fructe de indulcit. Unde am pus mai multe curmale a iesit prea dulce.
Am facut din caise dulci, cam un pumn de fructe uscate la un kg de caise.
La capsune acrisoare cam tot o mana de dulce ajunge.
Azi fac din cirese dulci libaneze si din piersici dulci iordaniene.
Timp de fierbere: cam 15 min (aici mai am de vazut daca fara zahar se fierb la fel de putin).
Le pun in borcane sterilizate anterior in cuptor si le las tot in cuptor pana se racesc de tot.
Le pastrez pe toate la frigider ca sa fiu sigura ca nu se strica.

Am incercat si varianta cu zahar putin, pentru noi. Cele facute anul trecut au tinut, asa ca fac altele vara asta. La un aprox. 1 kg de capsune, max 10 pliculete de zahar brun organic, vreo 7-8 curmale si vreo 10-20 stafide.

28 sept: Gemurile au iesit atat bune incat mai am un singur borcanel de caise. Asa ca urmeaza runda a doua, saptamana viitoare. Din fericire, mai sunt caise la carrefour.

duminică, 4 iulie 2010

Sus pe colina

E o colina mica in parc, unde stau eu cocotata sa prind turcii.
Azi Filip a urcat-o in picioruse fara probleme. De mai multe ori chiar.

De la furculita la wireless

Mi-am amintit de copilarie, de zilele cand prindeam turcii la televizorul alb-negru mic sport cu furculita infipta in mufa pentru antena. Acum ma uit cam la fel. Pe un ecran mic de laptop, alb ca televizorul de atunci, cu imaginile semi-clare din cauza luminii din parc, prind imagini, care uneori stagneaza, dar in general curg bine.
Pentru restul programelor, neinteresante de altfel, putem folosi arsenalul de electronice de acasa.

vineri, 2 iulie 2010

Baietel mare, pap la restaurant!




Cu barcuta prin mall

Azi ne-am plimbat prima oara pe apa.
Am luat o gondola si am dat o tura prin Villaggio, mallul cu tema venetiana din oras.


Ne plac fetitele in roz

La biserica, jumatate din slujba sta linistit sau doarme la noi in brate si in cealalta jumatate se plimba dupa fetite. Azi era doar ea, fetita in roz, cu poseta roz, cu o gramada de curiozitati inauntru. Ea, usor cu nasucul pe sus, Filip preocupat sa nu-i piarda urma, ea incantata sa i-o descopere. Cand s-a aplecat, Filip i-a dat cu manutele parul din ochi.

joi, 1 iulie 2010

11 luni

Acum 11 luni erai o mogaldeata in salopetica rosie. Nu-ti auzeam deloc glasciorul, nu stiam ce voce ai. Dormeai mult si cand te trezeai te intindeai muuult si cautai tzitzi. Nu stiam daca papi sau doar molfai. Nu s-au schimbat multe. Acum ceri tzitzi uneori doar ca sa fim aproape sau ca sa adormi. Alteori ca sa papi. Eu inca nu stiu exact cand si de ce, dar ce-mi trebuie sa stiu?
Tati venea la maternitate dupa amiaza sa te vada si stralucea de bucurie. Acum vine de la serviciu si nu se mai satura sa te priveasca. Ii zambeste fiecare geana in parte si toate la un loc. Iar tu, copile cu parul balai, il astepti in prag bucuros.